Mi az a csincsilla?

 

A csincsilla egy éjjeli rágcsáló. Általában szürke és fehér színű (háta szürke, hasa fehér), de vannak fekete, fehér, barnás (halvány)… sőt talán foltos színűek is, de olyat még nem láttam. Ki tudja?! Minden lehetséges. A fején nagy kerek fülek, ezeket, ha jó kedve van, felemelve tartja és ha beteg, szomorú, vagy álmos, akkor lógatva hordja. Az orrán hosszú-hosszú bajusz szálak helyezkednek el. Két mellső lába kicsi, tündérien forgatja benne táplálékát. Hátsó lábaiba, mintha rugókat szereltek volna… hú, hogy mekkorákat tudnak vele startolni az ember válláról! : ) Testüket vékony szálú puha bunda fedi… olyan meleg és otthonos, ha ráteszem a kezem! A farkukat, ha egészséges az állat, akkor bekunkorítva tartják és ott sokkal vastagabb a szőr. Állítólag egy szőrtüszőben 3000 szőrszál van, bár ahogy én néztem annál kevesebb az. Nem tudom pontosan…

Nagyon intelligensek, okosak, tanulékonyak, játékosak, elbűvölők, hűségesek… Hamar hozzá szoknak az emberhez. Legalább is az enyémek eddig gyorsan hozzám szoktak. : ) Az első csinem, aki sajnos már 10-12 hónaposan elpusztult, már néhány hónap után figyelt a nevére. Lehet, hogy csak a hangsúly volt mindig ugyanolyan és azt megszokta, vagy tényleg megjegyezte a nevét. A mostaniak még csak kb. 4 hónapja vannak nálam.

Azt hiszem dióhéjban ennyi lenne, hogy mi is a csincsilla. Szerintem érdemes tartani egy ilyen állatkát, persze ilyenkor szembe kell nézni azokkal a tényekkel, hogy meddig él, és hogy el tudjátok-e tartani 10-15 éven keresztül!

Pfeff Alma Viktória